keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kotiväri vs. kampaamoväri

Monella on näin taantuman aikaan budjetti todella tiukilla. Tyvikasvu vaatisi kuitenkin kampaamokäyntiä. Mutta jos hiusten värjääminen maksaa sadasta eurosta ylöspäin voi käydä niin, että rahaa siihen ylellisyyteen ei kertakaikkiaan ole.
Mikä eteen, antaako kasvaa oma väri koko päähän vai värjätäkö itse?
Onko kaupanväri huonompaa kuin kampaamon väri?

Muutama fakta väreistä, kaupassa myydään ihan sitä samaa väriä mitä ammattilaisetkin käyttävät,
MUTTA
Kaupan väreissä on yksi hapete joten et voi valita esim. tyvivärille eri hapetetta kuin pituuksille,
jotta väri olisi samanlainen tyvestä latvaan joutuisit ostamaan useamman purkin kaupan värejä, mahdollisesti sekoitella niitä sekä etsiä erilaisia hapetevahvuuksia tyveen ja pituuteen.

Jos sinulla on lasimainen hius tai harmaita kampaajasi luultavasti sekoittaa värimassaan ns. perusväriä jolla saadaan syvyyttä ja peittävyyttä vaativaan hiukseen.
Perusväri merkataan numeroin esim. 5.0 tai 5/0 tai kirjaimin esim. N
Värin merkkaus riippuu aivan valmistajasta ainut asia mikä pätee on juurikin tuo ensimmäinen numero joka kertoo värin tummuuden.
1 on tummin (tai 2) ja 10 on vaalein (joillakin sarjoilla jopa 12)

mitä pisteen tai / merkin jälkeen tulee kertoo värin sävyn ja vivahteen. Samoin kirjamissa esimerkkinä Sim sarjalla 10/13 vaalea helmiäiskulta tai Goldwell sarjalla 6NA tummahko luonnollisen tuhkainen ruskea
Kuvassa Wellan color tuch kestosävyte perusväri 4/0 eli tumma ruskea. Kuva Wella

Sitten alkaakin se hauskuus, valmistajat todellakin koodittavat värinsä itse, paitsi tuo tummuus. Eli jollakin valmistajalla tummuuden ilmaisevan luvun jälkeen tuleva numero 1 voi tarkoittaa sinistä ja toisella harmaata....

Jos siis kyselet kampaajaltasi värin reseptiä voi olla että kaupassa ei myydäkään kyseisen valmistajan värejä jolloin kooditus saattaa mennä pahasti pieleen.

Myös hapetevahvuudet (täysvärit ja kestosävytteet) vaikuttavat värin intensiteettiin, eli syvyyteen sekä pysyvyyteen. Mitä käsittelemättömämpi hius sen voimakkaampaa hapetetta hius sietää, iholle ei kuitenkaan saa laitaa yli 6% hapetevahvuutta.
Liian vahva hapete myös vaalentaa hiusta joten tummasta väristä voi tulla väärällä hapetteella vaaleampi tai hius saattaa purkaa värin muutamassa pesussa pois.
Toisaalta esim. harmaa hius on hyvin lasimainen jolloin hapetevahvuutta joudutaa lisäämään käsittelemättömässä hiuksessa.

Vaahtovärit ja ns. kevytvärit, tai pigmenttivärit joihin ei hapetetta sekoiteta laisinkaan ovat sitten aivan oma tarinansa.

Vaalentaminen värillä..... nyrkkisääntö on että väri ei vaalenna väriä. Jos siis olet värjännyt hiuksesi hyvin tummiksi ja tyvikasvusi on hyvin vaalea ja päätät laittaa upea kirkkaan punaisen värin hiuksiisi saat kirkuvan punaisen tyven ja kiiltävän pituuden.... :)

Väripgmenttejä joudutaan poistamaan värinpoistolla/ vaalentamalla. Tätä operaatiota en missään nimessä suosittele kotona tehtäväksi. Prosessi vaatii ammattitaitoa ymmärtää mitä hiuksessa tapahtuu kemiallisen käsittelyn aikana.
Ja kuinka seuraava käsittely toteutetaan vahingoittamatta hiuspohjaa eli ihoa, sekä pitämällä hius mahdollisimman hyväkuntoisena.

Muistettava on myös että erilaiset suoraväripigmentit eivät välttämättä poistu vaalentamalla, eli ne eivät reagoi vaalentamiseen, päinvastoin mokomat saattavat jopa kirkastua.

Suoraväripigmenttejä on erittäin monissa hoitotuotteissa (esim. punaiset, siniset shampoot ja hoitoaineet) nykyään.
Voi olla että et edes tiedä laittaneesi hiuksiisi suoraväriä!

Kotivärjäys onnistuu kyllä jos pidät nämä asiat mielessäsi ja värjäät vaikkapa tyven oikeanlaisella kotivärillä. Kampaajasi voi sitten seuraavalla kerralla tehdä sinulle raitoja ja muita vaativampia värioperaatioita, näin säästät rahaa. Jokatoinen kerta värjäät itse tyven ja jokatoinen kerta kampaajasi keksii sinulle jotain uutta kivaa.

Myös kampaamoista saa nykyään ostaa värejä kotikäyttöön, siellä sinua neuvoo ammattilainen!
Kuvassa KC Four Reasons kotivärit. Kuva Kc




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti